уторак, 26. април 2011.

Voz



 Cesto putujem, a danas sam primetila da je retkost videti nekog da na peronu zeleznicke stanice ceka ili ispraca nekog svog.
  Secam se kad sam ja pocela putovati. Na peronu su bile majke, braca,sestre,ocevi, svi na ivici suza, i mahali nam dok smo mi uplakane i uplasene odlazile ka boljoj buducnosti. I tako od stanice do stanice, izrazi lica koji opisuje istu muku koja nas povezuje. Ali je, zato, povratak kuci bio divan! Zurili smo na voz glavom bez obzira, molili profesore, bezali sa casova, trcali sa preteskim torbama, samo da stignemo kuci. U vozu guzva, mi bez para, gladni i bez vode, al' se sreca moze opipati, a ponajvise kad se pojave obrisi rodnog grada, predivna reka, vitki minareti. Usput deca pozdravljaju vozove, a ti im odpozdravljas i njima i svakome koga ugledas jer si srecan, mlad i briga te. Docekaju te srecna lica i topli zagrljaji.
  Ne znam zasto, ali mi se cini da su ljudi toliko preokupirani obavezama i potrebama da su zaboravili da pokazu ljubav. Covek dodje na stanicu ne da bi docekao neku dragu osobu i iznenadio je, uz osmeh i cvece, vec sto joj je potrebna pomoc oko stvari i prevoz.
  Kazu da su zeleznicke stanice oduvek bila mesta za sastanke zaljubljenih parova. Njima najteze pada razdvajanje. Oni se dugo grle i ljube, pa i kad krene voz salju poljupce. A tek zagrljaji kad se doceka voljeni, osmeh i sjaj u ocima, najveca radost...
  Svaki kupe cuva neku tajnu, sreca i tuga su povezane kao vagoni, cvrsto. I kad krenes bilo gde, uvek je mnogo lakse kad znas da te pri povratku ceka neko koga volis, i ko zeli da si tu, kraj njega. Cudno je, ne mozes da ne volis voz jer koliko god da te odvaja od onih koje volis, njima te i vraca, il' ti njih dovodi. Bas zato je poseban.

                                                                                                                                                        S.P
 

субота, 23. април 2011.

Ne bira se ljubav

Ne bira se ljubav
kao ni smrt.

Sve je u knjigama
duboko pod morem
zapisano.

Jezikom neznanim nama,
nebesnim pismenima.

Niti se odupreti mozeš
niti preskočiti dan.

Kao što ne možeš
tuđi san usniti
niti okom drugim
videti.

Voleo bih da nisi ti
ona koju u ovom času
volim.

Pero Zubac

субота, 9. април 2011.

Savrsena ljubav


Savrsena ljubav iskljucuje strah. 
Tamo gde postoji ljubav ne postoje zahtevi, ocekivanja, zavisnost.
Ja ne trazim da me ucinite srecnim; moja sreca ne zavisi od Vas. 
Ako morate da me napustite, nece mi biti zao samog sebe; 
izuzetno mi prija Vase drustvo, ali ja se ne vezujem za Vas. 
Ja uzivam u Vasem drustvu na temelju nevezanosti – ne uzivam ja u Vama, 
to je nesto vece i od Vas i od mene, nesto sto sam otkrio, neka vrsta simfonije, 
neka vrsta orkestra svira u vasem prisustvu. 
Ali, kad odete od mene, orkestar ne prestaje da svira. 
To je orkestar sirokog repertoara i nikad ne prestaje da svira.” 

Antoni de Melo

субота, 2. април 2011.

Srecan je ko ume da voli


Ali sreca je uvek bila tamo gde je neko umeo da voli i ziveo za svoja osecanja; ako ih je negovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Lepota ne pruza radost onome ko je poseduje, vec onome ko ume da je voli i da joj se divi..."

Herman Hese